##terug naar het overzicht

vragen deelnemers

1

Mijn vragen zijn dus: * Is dit inderdaad aan ons? Of toch aan de stad waar de moeder nu woont?

Als die akten hadden voorgelegen om de akte van voornaamsverandering op te maken dan was jouw ABS bevoegd. In die zin, zou ik als ze nog komen voor te liggen, er ook voor zorgen dat ze opgemaakt worden. Daarnaast is in dit geval voor zowel akten als beslissingen de ABS van de gemeente waar de persoon is ingeschreven bevoegd.

Niet eenvoudig op te lossen vrees ik. Mogelijk kan je de stukken opvragen uit het vreemdelingendossier bij DVZ Brussel?
Aangezien die moeder nu in de DABS voorkomt met een oude naam, zal die moeder op een probleem stoten bij de volgende akte die opgemaakt moet worden in België.
Een mogelijk voor iedereen aanvaardbare oplossing is dat er op basis van een buitenlands document met de huidige naam in (bv. uittreksel geboorteakte) de geboorteakte van de dochter wordt verbeterd zodat de naam correct is.

2

Bij het opmaken van Belgisch model van een buitenlandse akte, hebben we de GA van de ouders ook als bijlage opgenomen om de schrijfwijze van de ouders op de GA te verklaren (want voornaam/familienaam was niet helemaal duidelijk op GA van betrokkene). Sinds de aanpassing komen die GA van de ouders dus ook tevoorschijn als het afschrift wordt gevraagd. Is dit OK?

Je kan de bijlagen nog aanpassen na de opmaak. Wijzig de bijlage ‘buitenlandse akte’ zodat het enkel de geboorteakte bevat en neem de ga van de ouders op als ‘divers’.

3

Indien de prenatale akte (op basis van buitenlandse akte) niet werd opgenomen en enkel dus de GA (op basis van buitenlandse akte), kan je de prenatale akte dan toch nog toevoegen dmv een materiële vergissing? Gezien die bij opmaak van de GA toch ook voorlag?

Dat kan, je kan de prenatale akte opmaken op basis van de buitenlandse akte en dan de geboorteakte verbeteren. Met materiële vergissing als de buitenlandse geboorteakte de prenatale erkenning reeds vermeldde. Op basis van een buitenlandse akte als dat niet zo was en je ze enkel kan toevoegen op basis van de buitenlandse prenatale erkenning.

Dit kan je, in het algemeen toepassen in alle situaties waar je op basis van een uittreksel een akte hebt opgemaakt en later komt het afschrift en eventuele andere akten voor te liggen die daar invloed op hebben.
Merk op dat dit geen verplichting is, je kan akten opmaken op basis van een uittreksel. Het is oké dat daar niet de volledige historiek van de persoon in opgenomen is.

4

Ik zou die man aanschrijven en hem vragen die stukken voor te leggen.
Merk op dat je het vonnis (Nederland: beschikking) van de rechter nodig hebt om een buitenlandse echtscheiding te erkennen in België.
Het huwelijk zou je kunnen erkennen en opmaken in de DABS op basis van de opgestuurde akte.

5

Filipijnse trouwt met BE man in onze gemeente en bij het huwelijk geeft ze niet aan dat ze de naam van haar BE man wil aannemen. Enkele maanden later levert de Filipijnse Consul in BE een paspoort af met de BE naam van haar man.

We gebruiken het paspoort als administratieve beslissing van naamsverandering.

Bij het opmaken van die akte werden de namen fout opgenomen. Bij de nieuwe naam stond zowel haar nieuwe BE naam als nieuwe voornamen.

Na contact met onze softwareleverancier met de vraag hoe ik dit best kon rechtzetten heeft die aanbevolen om een nietigverklaring van de akte van naamswijziging en verbetering van de geboorteakte door te voeren en dan opnieuw de naamsverandering en voornaamsverandering op te maken.

Mochten we eigenlijk wel zomaar een nietigverklaring van de akte van naamswijziging doorvoeren?

Hadden we hier geen instanties moeten verwittigen of toelating moeten vragen?

Vernietigen lijkt inderdaad niet de juiste oplossing want de akte werd niet volledig onterecht opgemaakt. Een ambtshalve vernietiging kan bovendien enkel opgemaakt worden door de ABS zelf.
Aangezien de akte van naamsverandering werd opgemaakt op basis van een buitenlandse document, zou elke fout in de Belgische akte van naamsverandering of voornaamsverandering waar je het buitenlands stuk niet correct gevolgd hebt, te verbeteren zijn met materiële vergissing.
Aangezien nu het eindresultaat correct is, niemand er nadeel van heeft én er geen oplossing is om de vernietiging te vernietigen, zou ik het zo laten. Je kan de procureur des Konings inlichten dat je met een aantal foute handelingen een uiteindelijk correct resultaat hebt bereikt, zo is hij op de hoogte wat er gebeurd is.